Hölmöt markkinointitavat: Seitsemän parasta tapaa tuhlata rahaa digissä — oletko sinä syyllistynyt näihin?

Ei se vaan toimi! – on valitettavan usein kuultu lause. Kaikissa kanavissa on omat kikkansa, ja jos et tiedosta niitä, on suuri uhka, että suurin osa potentiaalistasi menee täysin hukkaan. Näitä kommelluksia voi sattua monessa kohtaa kampanjaa tehdessä, mutta niistä voi myös oikeasti selvitä ehjin nahoin.

Tässä artikkelissa on käydään läpi 7 erilaista tapaa tuhlata rahaa digissä, joihin olen törmännyt todella usein. Oletko sinä syyllistynyt näihin?

1.” Postausten buustailu ”

Tämä on helposti yksi yleisimmistä virheistä, joihin törmään sosiaalisessa mediassa markkinointia tehdessä. Jos tarkoituksesi on saada potentiaalinen asiakkaasi ostamaan sinulta, ei välttämättä ole kovin järkevää laittaa rahaa Facebook-päivitykseen, jossa mainitaan juuri liikkeellenne saapuneesta autosta, joka on tulossa yrityksenne käyttöön. (Sain tälläisen mainoksen eräältä yritykseltä n. 300km asuinpaikastani.) Päivityksiä ei tulisi miettiä mainoksina vaan päivityksinä.

Toinen ongelma on yleensä mainosten jakelussa: Kun painat ”mainosta julkaisua” sinulla on todella paljon pienemmät mahdollisuudet kohdistaa ja seurata markkinoitia. Tee siis mainokset ja päivitykset erikseen!

2. Kohderyhmän laajuus

Teet markkinointia shotgun-tyylillä. Kohderyhmäsi koko on somessa koko Suomi, ilman minkäänlaista järkevää kohdentamista. Ei näin.

Varsinkin, jos teet markkinointia vielä tavoitteella, joka ei pyri optimoimaan järkevää tulosta. Olen nähnyt haulikkokampanjoita, jotka ovat toimineet paremmin kuin järkevästi kohdennetut, mutta se on aina perustunut laajaan dataan, jota esimerkiksi Facebook-pixelillä on onnistuttu keräämään ja sitä kautta optimoimaan esimerkiksi ostoille.

3. Kohderyhmän suppeus

Tämä on tarkka laji, sillä myöskään liian suppea kohderyhmä ei ole hyvä juttu. Jos algoritmilla ei ole tilaa oppia tarpeeksi, et saa välttämättä juuri ollenkaan tuloksia = et tiedä miten se toimi ja näyttötiheys esimerkiksi somessa pomppaa nopeasti alle 10€ päiväbudjetillakin pilviin. (Näyttötiheys on se luku, joka laskee kuinka monta kertaa kohderyhmäsi on nähnyt mainoksesi. Se ei mielellään saisi ylittää 6, jolloin siis ihminen kohderyhmästäsi on nähnyt jo mainoksesi 6 kertaa.) Jos et ole itsekään aivan 100% varma kohdennuksestasi, suosittelen, että pyri menemään liian laajalla kuin liian suppealla.

4. Väärät avainsanatyypit ja avainsanat

Tämä liittyy Googleen. Googlessa on 5 eri hakusanatyyppiä ja olen ollut todistamassa lukuisia kertoja kuinka niitä käytetään täysin päättömästi.

Useimmiten nähty virhe: Kaikki kampanjat ovat tungettu täyteen mainosryhmiä, jotka ovat täynnä vain laajoja hakusanoja. Laajoissa hakusanoissa piilee ongelma: Mainoksesi, jossa mainostat kukkakuosisia sukkiasi avainsanalla kukka sukat, näkyy kaikille synonyymeille liittyen sukkiin ja kukkiin. Eli ihminen joka etsii kukkia voi myös nähdä hyvässä lykyssä mainoksesi, klikata sitä epähuomiossa ja menetät vain rahaa.

5. Väärä kanava

Olet kanavassa joka ei tuota mitään. Teet Googlessa markkinointia, mutta kukaan ei tiedä sen kautta tulleita kauppoja eikä myöskään sitä, onko siinä mitään järkeä. Tämä on varmasti typerintä, mitä tiedän. Jos käytössämme on laajat työkalut, joilla voimme seurata tuloksia ja kehittää markkinointia kanavakohtaisesti, pitäisi niiden käyttö olla kaikkien prioriteetti nro. 1.

6. Seurannan poisjättäminen

Et tiedä mitään, mitä digimarkkinoinnissasi oikeasti tapahtuu. “Kyllä meillä on enempi nyt ollu asiakkaita selkeesti”, mutta mitä sanoo data? 2020-luvulla meidän ei tule luottaa enään mututuntumaan, vaan dataan, joka on helposti saatavilla.

7. Uudelleenmarkkinoinnin käyttämättä jättäminen

Kirjoitin jo edellisessä kirjoituksessani:

Olennainen osa monikanavaisuutta on seurantakoodien ja uudelleenmarkkinoinnin hyödyntäminen.

“Verkkokaupassa käydyistä ihmisistä yleisesti alle 3% ostaa tuotteesi ensimmäisellä kerralla. Vastaavalla prosentilla konversio verkkokaupassa on jo tasoa loistava, mutta tällä oletuksella 1000 ihmisestä sinulla olisi mahdollisuus tehdä 30 kauppaa. Nämä kaikki loput 970 ihmistä tuskin kuitenkaan tulivat sivuillesi vain tuhlaamaan aikaansa. Seuraavaksi tulisikin miettiä, miten heidät voisi tavoittaa uudestaan ja viedä lähemmäksi ostoa.”

Yksi isoimmista virheistä on tämän loistavan tekniikan hyödyntämättä jättäminen. Voisin sanoa lonkalta, että remarketing kampanjat ovat 95% aina tuottavampia kuin kylmälle yleisölle ohjatut mainokset. Aloita siis remarketing heti, jos et sitä vielä tee!

Lataa tästä opas, jossa esiteltynä viisi digimarkkinointikampanjaa, joilla tehtii yli 20x tuotto:  

Polku digitalin verkkokurssit

Jotta et jämähtäisi

Markkinointi

Kun ihmisten huomio siirtyy jatkuvasti enemmän verkkoon, on tärkeää oppia miten pääset sielä esille. Jos et ole esillä niin et pahimmassa tapauksessa pääse mukaan kilpailutukseen tai tuotettasi ei edes ehditty ikinä nähdä. Nyt saat välineet esille pääsemiseen.

Myynti & Sosiaalinen media

Digitaalisella aikakaudella, jossa verkkoneuvottelut korvaavat kohtaamisia ja sosiaalisen median profiilit kättelyitä, myös myynnin toimintamallit on tuotava 2020-luvulle. Konkreettisten kurssien avulla päivität omat toimintamallisi ja varmistat tuloksentekokykysi myös tulevaisuudessa. 

Moderni brändääminen

Liian moni yritys näkee brändäämisen aivan liian pienenä asiana. Sen voima aliarvioidaan ja näin sen hyöty minimoidaan sitä tajuamatta. Näillä kursseilla korjataan väärät käsitykset ja avataan ovi siihen potentiaaliin, mikä brändäämisellä on liiketoiminnassa

Tule mukaan tänään!